לימודי החלל הופכים לממשיים: תלמידים בחטיבות הביניים מתנסים בכתיבת פקודות מבצעיות ללויינים אמיתיים בח
- dnkt33
- Oct 6, 2014
- 2 min read
במחנות החלל שמארגנת חברת ספייסיאליסט בישראל, מתנסים התלמידים בהפעלת לווין אמיתי תוך כדי העמקה חווייתית בשלל תחומי החלל – בדור הקודם רובנו רק יכלו לחלום על זה
"גם אתם לחלל ?", שאל השומר במבט משתהה את קבוצת התלמידים והתלמידות שהמתינו בשקיקה באותו בוקר של העשירי במאי 2014 בכניסה לאחת מחטיבות הביניים ברמת השרון. סביר שלא הוא ולא רבים אחרים שעברו במקום דמיינו לעצמם שבעוד דקות ספורות יתנסו אותם ילדים-נערים בדבר שאפילו אנשים גדולים יכולים רק לחלום עליו - הפעלה של לוין אמיתי, לא צעצוע, למור1 מסדרת לוויני הקוד הפתוח של חברת ספייר (SPIRE) לשעבר NANOSETESFI.
לווין למור1 הוא ננו לוין אמריקאי המבוסס על קוד פתוח, מה שמאפשר לתלמידים המשתתפים במחנות החלל נגישות הפעלה ללוין, תוך התנסות בכתיבת פקודות מבצעיות לו. הארדוסאט שט בחלל בגובה 600 ק"מ במהירות של 27 אלף ק"מ בשעה ומשלים כל 90 דקות, סיבוב מלא סביב כדור הארץ. הוא מצויד בסדרה של חיישנים (סנסורים) שונים המאפשרים לו לבצע פעולות מגוונות בהתאם לפקודות שנשלחות אליו מתחנת הקרקע.
כך לדוגמא, מצלמה אופטית וחיישן לאור בלתי נראה, אינפרא אדום, מאפשרים ללוין לצלם גופים בחלל, בכללם את כדור הארץ ביום ובלילה כמו גם את שכבות האטמוספירה העוטפות אותו. חיישני טמפרטורה ואור שמותקנים בו, מאפשרים לתלמידים המפעילים אותו לתכנן ולבצע מדידות שונות עבור מחקרים מעניינים ומגוונים בסביבת מערכת השמש שלנו. חיישן אחר בשם מונה גייגר, מאפשר ללוין לבצע מדידות של עוצמת הקרינה המייננת בסביבת החלל, החיישן מרגיש ומודד קרינות מסוכנות כמו קרינת אלפא, קרינת בטא, גמא וקרני רנטגן.
את מחנות החלל הייחודיים בנוף החינוכי בישראל, מפעילה חברת ספייסיאליסט הפועלת בתחומי החלל האזרחי. מחנה חלל הינו חוויה מדעית מרתקת והוא כולל סדרה של מפגשים בהם מקבלים התלמידים רקע רחב והתנסות מעשית בנושאי חלל ולווינים – תחום שמשלב בתוכו ענפי מדע והנדסה רבים. כל מפגש כולל הרצאות המשולבות בפעילויות אינטרקטיביות הממחישות לתלמידים תופעות פיזיקאליות הקשורות בתחומי החלל השונים – סביבת החלל, מסלולי לווינים, מבנה לווין, שיגור והצבה במסלול, תקשורת ובקרת לווינים
גולת הכותרת של מחנה החלל ומוקד ההתרגשות של התלמידים בו, הוא החלוקה של ערכות חיישנים אישיות לכל תלמיד ותלמיד. זוהי ערכה שמכילה שורה של חיישנים אמיתיים הזהים לחיישנים המוצבים בלווין למור1 כמו גם בשני לוויני הארדוסאט שקדמו לו, ארדוסאט1 וארדוסאט X. הערכה כוללת 15 פריטים, ביניהם חיישן עוצמת אור, חיישן טמפרטורה, חיישן אינפרה אדום, מד תאוצה. עלות כל ערכה היא כ-500 שקל. באמצעות הערכות הללו מתנסים התלמידים במחנה החלל בהפעלת החיישנים השונים, הבנת תפקידו של כל חיישן כמו גם אלו ניסויים ומדידות ניתן לבצע באמצעותם. כדי להפעיל את החיישנים, לומדים התלמידים לכתוב קוד תוכנה בשפה שהלווין מבין. לאחר זמן, ינתחו התלמידים את המדידות שמתקבלות מהלווין ויגזרו מהן מסקנות מדעיות כפי שנעשה בתהליכים של מחקרים מדעיים.
ערכות החיישנים נשארות אצל התלמידים גם לאחר סיום מחנה החלל והופכות לרכושם הפרטי כדי שימשיכו להתנסות "ולשחק" בהן בבתים שלהם מתוך כוונה להעמיק בהבנתו של כל חיישן והשימושים שניתנים לעשות בו הן ככלי מדידה הנדסי והן ככלי מחקר מדעי.
מחנות החלל נחשבים לחוד החנית של הפעילות החינוכית - מדעית בתחום החלל לתלמידי חטיבות הביניים. מגיעים אליהם תלמידים בגילאי 11-14 שנבחרו בקפידה משלל חטיבות ביניים באותה עיר בה מתקיים מחנה החלל. לפעמים תכיל הקבוצה תלמידים מחטיבות ביניים בערים שונות באותו אזור. עם הזמן, צפויות להשתכלל ולהתרחב האפשרויות החינוכיות מדעיות שניתן יהיה לגזור מלוויני הקוד הפתוח הייחודיים והן ישולבו במחנות החלל שמקיימת בארץ חברת ספייסיאלסט.



Comments